Resultat-listornas möjligheter

Manual meny

Vilka möjligheter finns för resultat-listorna?

Lexikonet har många resultatsidor där du ser flera tecken i en lista. Här går vi igenom vilka möjligheter som finns när det gäller sortering och antal resultat per sida.

 

 

Hur sorterar jag resultaten?

Du kan genom att klicka på texterna ID, Ord eller Kommentar sortera resultat-listorna.

Sortera efter ID

Genom att klicka på rubriken ID högst upp i tabellen kommer listan du har famme att sorteras efter ID. När ID är valt ser du om det är fallande eller stigande ordning genom att kolla på pilen till höger om ID. Pekar pilen nedåt så betyder det att alla resultat just nu sorteras efter ID i stigande ordning. Från 0-9. Vill du ändra ordning trycker du bara på ID igen och ser då att pilen ändrar riktning samt att tecknen byter plats.

Sortera efter Ord

Genom att klicka på rubriken Ord högst upp i tabellen kommer listan du har famme att sorteras efter Ord. När Ord är valt ser du om det är fallande eller stigande ordning genom att kolla på pilen till höger om Ord. Pekar pilen nedåt så betyder det att alla resultat just nu sorteras efter Ord i stigande ordning. Från 0-9 sedan från A-Ö. Vill du ändra ordning trycker du bara på Ord igen och ser då att pilen ändrar riktning samt att tecknen byter plats.

Sortera efter Kommentar

Genom att klicka på rubriken Kommentar högst upp i tabellen kommer listan du har famme att sorteras efter Kommentar. När Kommentar är valt ser du om det är fallande eller stigande ordning genom att kolla på pilen till höger om Kommentar. Pekar pilen nedåt så betyder det att alla resultat just nu sorteras efter Kommentar i stigande ordning. Från A-Ö. Vill du ändra ordning trycker du bara på Kommentar igen och ser då att pilen ändrar riktning samt att tecknen byter plats.

Det finns fyra olika Kommentar värden. Står det ingenting betyder det att tecknet används ofta. Tecknet är mindre vanligt betyder att du inte stöter på ordet så ofta i den vanliga vardagen. Tecknet är ny betyder att tecknet nyligen tillkommit. Tecknet är nationellt betyder att du kan använda samma tecken även när du är utomlands. Tecknet är ålderdomligt betyder att det används väldigt sällan nuförtiden.

Vad är det jag ser?

Det du ser i resultat-listorna är antingen resulat baserat på din senaste sökning eller baserat på vilken sida du är inne på.

ID

Under rubriken ID i tabellen hittar du ett unikt ID-nummer. Detta nummer är till för att hålla isär olika tecken som har samma ord. Vill du vara säker på att du kommer till samma tecken nästa gång du besöker sidan är det alltså detta nummer du ska komma ihåg.

Bilder

Under rubriken Bilder i tabellen hittar du en eller två bilder som är tagna ifrån filmklippet du kommer att se om du väljer att klicka in på det tecknet.

Ord

Under rubriken Ord i tabellen hittar du tecknets ord. Det är det som förklarar vad tecknet har för betydelse.

Kommentar

Under rubriken Kommentar i tabellen hittar du hur vanliga eller ovanliga tecknen är. Står det ingenting betyder det att tecknet är det som oftast används.

Ämne

Under rubriken Ämne i tabellen visas vilket ämne tecknet hör till. Ibland är det tomt vilket innebär att tecknet inte är indelat i något ämne. I andra fall kan du se att ämnet t.ex. är Skola eller Natur.

Vill du endast se tecken från ett visst ämne kan du antingen klicka på det ämne du ser här. Eller via huvudmenyn gå in på Ämnen och där välja det ämne du vill se en ny resultat-lista för.

Vad är Antal tecken per sida?

Ovanför resultat-listan på varje resultatsida ser du "Antal tecken per sida" och bredvid det ser du knapparna 15, 30, 50, 75 och 100. Normalt sett är det 15 tecken per sida som är förvalt. Vill du se fler tecken i resultat-listan utan att behöva byta sida kan du klicka på det antal du önskar per sida. Väljer du att klicka på 75 kommer alltså max 75 tecken att synas per sida.