Sök:

Om lexikonet

Målsättningen med ”Svenskt teckenspråkslexikon” är att på sikt publicera ett så komplett teckenspråkslexikon som möjligt. Inom lexikonverksamheten på Avdelningen för teckenspråk, Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet har vi dokumenterat cirka 25 200 tecken varav 20 886 är publicerade (2024-01-27).

Den lexikala databasen gjordes fritt tillgänglig på nätet den 18 december 2008. I september 2014 gjordes en uppdatering av hemsidan, och den nuvarande hemsidan lanserades 13 maj 2022.

Databasen uppdateras kontinuerligt med nya tecken, exempelmeningar och beskrivningar. Hemsidan uppdateras även kontinuerligt med nya funktioner. Följ gärna uppdateringarna genom att klicka på Information på startsidan, och därefter Senaste nytt.

För de flesta tecken finns teckendemonstration, användningsexempel och fotoillustration. För vissa tecken finns kommentarer med information om t.ex. hur vanligt tecknet är, om tecknet kan uppfattas som kränkande, hur tecknet används, eller om tecknets uppkomst (etymologi). Det finns många sökvägar att välja på, bl.a. kan man söka på ord, översättning, tecknets andra betydelser, alternativa tecken, handform, ämnesområde m.m. 

I detta lexikon undviker vi att lägga in bokstaverade ord om det finns alternativa tecken till samma ord. Ibland får vi frågor om hur ett ord tecknas och skulle det vara så att vi inte kan hitta ett tecken, bokstaverar vi ordet och lägger in i lexikonet. Det finns ord som hellre bokstaveras trots att det finns alternativa tecken, som t.ex. TAXI, MAJ, m.fl. och dessa behåller vi i lexikonet.

I lexikonverksamheten 2024 ingår följande personer: Thomas Björkstrand (driftansvarig), Nik R. Kankkonen, Joel Bäckström, Désirée Stensdotter, Josefin Bark och Patrick Hansson med Johanna Mesch som vetenskaplig ledare. I förarbetet inför lanseringen 2022 av denna hemsida har även Brita Bergman ingått i projektgruppen.

Länktips:

STS-korpus - STS-korpus är ett webbaserat korpusverktyg med vilket du kan söka i olika teckenspråkskorpusar

TSPQuiz - Testa dina kunskaper med hjälp av ett quiz

Att transkribera teckenspråk - Lär dig mer om teckentranskription

Teckenspråkslexikon - App för Android

Teckenspråkslexikon - App för iOS (iPhone/iPad) 

FEEDBACK