Information

Målsättningen med ”Svenskt teckenspråkslexikon” är att på sikt publicera ett komplett teckenspråkslexikon. Inom lexikonverksamheten på Avdelningen för teckenspråk, Institutionen för lingvistik vid Stockholms universitet har vi dokumenterat cirka 23.000 tecken varav 19.708 är publicerade (2021-11-23).

Den lexikala databasen gjordes fritt tillgänglig på nätet den 18 december 2008 och hemsidan uppdaterades i september 2014.
Databasen uppdateras kontinuerligt med nya tecken, exempelmeningar och beskrivningar. Hemsidan uppdateras även kontinuerligt med nya funktioner. Följ gärna uppdateringarna genom att klicka på NYHETER på startsidan.

För de flesta tecken finns teckendemonstration, användningsexempel och fotoillustration. Det finns många sökvägar att välja på, bl.a. kan man söka på ord, översättning, tecknets andra betydelser, alternativa tecken, handform, ämnesområde m.m. Det finns även beskrivningar til vissa tecken. Beskrivningar innehåller kommentarer om hur tecknet används eller varför tecknets tecknas så (etymologi).

I princip kan alla tecken bokstaveras. I detta lexikon försöker vi undvika lägga in tecken som bokstaveras, eftersom alla ord kan bokstaveras, om det finns andra alternativa tecken till samma ord. Ibland får vi frågor på hur ett ord tecknas och skulle det vara så att vi inte vet eller hittat ett tecken bokstaverar vi det ordet och lägger in i lexikonet. Det finns ord som hellre bokstaveras trots att det finns alternativa tecken som t.ex. TAXI, MAJ etc och dessa behåller vi kvar i lexikonet.

I lexikonverksamheten för 2021 ingår följande personer: Thomas Björkstrand (driftansvarig), Joel BäckströmNik Riemer Kankkonen, Désirée Stensdotter, Emma Cid (tj-ledig), Josefin Bark (vik), Elisabet Cortes och Patrick Hansson med Johanna Mesch som vetenskaplig ledare. 

Vi är tacksamma för synpunkter och frågor gällande användarvänlighet, layout, sökvägar eller övrigt.

Lexikonverksamheten, Avdelningen för teckenspråk, Institutionen för lingvistik, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm

E-post: teckenlexikon@ling.su.se
Hemsida: http://www.ling.su.se/teckensprak

Gå till vår Facebook-sida
Gå till vår Twitter-sida

Gå till vår GillaTecken-sida

Gå till vår STS-korpus

Gå till vår enkätundersökning

Länktips:
TSPQuiz - Testa dina kunskaper med hjälp av ett quiz
- Att transkribera teckenspråk - Lär dig mer om teckentranskription
- Teckenspråkslexikon - App för Android
- Teckenspråkslexikon - App för iOS (iPhone/iPad)

 

 

Feedback