Sök:

Karta

Ortstecken utplacerade på en karta

Under Verktyg - Användbara verktyg finns alternativet Karta.

När du har klickat på Karta får du upp en ny sida med en karta över de skandinaviska länderna, med markeringar i olika färger, än så länge bara för Sverige och Finland. Markeringarna betyder att det finns ortstecken i det markerade området.

Här går vi igenom vad vilka markeringar, siffror, inramningar, färgade områden och placeringsikoner som finns. Vi förklarar också hur du kan se om det finns flera tecken för en ort, samt ger en liten bakgrund till de finska ortstecknen.

Rund färgglad markering

Färgerna på de runda markeringarna berättar hur många tecken som finns i området bakom markeringen.

Grön: 1 - 9 tecken

Gul: 10 - 100 tecken

Orange: 101 eller fler tecken

Om du klickar på en rund markering så blir kartan automatiskt mer inzoomad i det markerade området och fler detaljer blir synliga.

Siffra i en markering

Siffrorna i markeringarna indikerar hur många tecken som finns i området.

Inramat landskap

På kartan är landskapens konturer synliga. Om du klickar i ett landskap, någonstans där det inte finns andra markeringeringar, så får du fram tecknen för namnet på det valda landskapet.

Blåfärgat område

Om du håller muspekaren, utan att klicka, över rund markering med tre eller flera tecken, så syns ett blåfärgat område. Den blåa markeringen inramar området för orterna bakom den runda markeringen .

Blå droppformad placeringsikon

Om du klickar på en blå droppformad placeringsikon, så får du upp ett litet fönster med en film som visar tecknet för orten.

Flera tecken för samma ort

Det kan finnas fler än ett tecken för samma ortsnamn. Det syns i.s.f. som en siffra i texten "Alternativ" under videon, t.ex. "Alternativ 1/3", vilket betyder att det finns tre alternativ och att alternativ 1 visas. Du kan bläddra mellan alternativen genom att klicka på "Nästa" / "Föreg." under videon. Om det finns flera alternativ till ett ortsnamn så har tecknet som är vanligast förekommande högst rankning, nummer ett, och sedan listas tecknen i fallande ordning.

Finska filmklipp

Filmerna med de finska ortstecknen kommer från Suvi - Nätordbok i de finländska teckenspråken. De svenska och finländska lexikongrupperna har haft ett samarbete där vi har delat med oss av våra lands respektive kartor med ortstecknen. Målet framöver är att utöka denna funktion med fler länder och världsdelar.

FEEDBACK